Slijm maken zonder borax

Waarom zou je slijm maken zonder Borax? En kan je dan niet gewoon slijm maken met vloeibaar wasmiddel? Slijm maken zonder Borax is een goed idee als je een hele gevoelige huid hebt, je huid zou geïrriteerd kunnen raken van Borax. Dat wil niet zeggen dat Borax giftig is, het zit namelijk ook gewoon in wasmiddel. Een gevoelige huid reageert nou eenmaal heftiger op sommige stoffen. En daarom kun je met een gevoelige huid beter slijm maken zonder Borax én zonder wasmiddel. Hoe je dat doet? Met baking soda. Gegarandeerd veilig voor iedere huid. Let er wel op dat slijm zonder Borax minder lang houdbaar is. Slijm met Borax gat zeker wel een week mee, slijm zonder Borax een paar dagen.

Wat heb je nodig om slijm zonder Borax te maken? 

  • Vloeibare knutsellijm, wit of doorzichtig (verkrijgbaar bij Action, Hema of Bruna; 140 ml)
  • Baking Soda (Supermarkt, Holland & Barret; ¼ kopje)
  • Warm water; 2 kopjes
  • Een middelgrote bak
  • Een plastic lepel of spatel
  • Eetbare kleurstof, bijvoorbeeld op de bakafdeling van de supermarkt, begin met een paar druppels en kijk wat het effect is.

Stap 1: Baking Soda mixen met warm water

Als eerste mix je ¼ kopje baking soda met 2 kopjes water in een bak en dat zet je even apart.

Stap 2: Lijm en kleurstof in een andere bak

Vervolgens giet je de lijm met de kleurstof in een andere bak en dit meng je goed.

Stap 3: Alles bij elkaar

Nu kun je bij het slijm maken zonder Borax het lijm-kleurstofmengsel bij het baking soda mengsel gieten en dan zie je dat er in het water allemaal balletjes slijm ontstaan. Dat is je slijm.

Stap 4: Kneden maar

Nu is het belangrijk dat je alles heel goed gaat kneden. Met je vingers kun je precies de goede slijmerige structuur maken. Als het teveel aan je vingers vastplakt, doop je handen dan nog even in de bak met water en baking soda. Het baking soda mengsel maakt het slijm dikker, dus als je slijm te dun is, doe het dan even in zijn geheel terug in de kom met water en baking soda en het probleem is opgelost.

Stap 6: Spelen maar

Heb je alle balletjes uit de kom gevist en er een slijmerige massa van gekneed? Dan is het nu tijd om er lekker mee te gaan spelen. Het fijne van slijm zonder Borax is dat het geen vlekken maakt op je kleding of op de vloerbedekking of bank. Je krijgt het er heel makkelijk weer uit.

Tips & Tricks bij slijm maken zonder Borax

  • Als je slijm na een tijdje te dun wordt, doe het dan even terug in de bak met water en baking soda, dan wordt het vanzelf weer dikker.
  • Gebruik glitterlijm
  • Meng glitters, plastic sterretjes of kraaltjes door je slijm

3 Comments

Leave a Reply