Borax, giftig of niet?

Slijm maken is superleuk én supersimpel om thuis te maken. Perfect voor een regenachtige zondagmiddag of in de vakanties. En leuk voor jongens én meisjes. Toch verschijnen er de laatste tijd wat minder leuke berichten over het maken van fluffy slijm, en dan vooral over één ingrediënt: lenzenvloeistof met borax. Er is veel ophef over deze stof en er wordt gezegd dat borax giftig is.

Maar wat is het eigenlijk en is het veilig of niet? En zijn die zorgen terecht? Veel van de angstverhalen komen voort uit onwetendheid. De naam ‘Borax’ is vrij onbekend, maar het zit in heel veel huis- tuin- en keukenproducten. Om je wat meer inzicht te geven in het spul, leggen we je in dit artikel zo goed mogelijk uit wat het is en of je de lenzenvloeistof met borax veilig kunt gebruiken als je zelf slijm wil maken.

Lees verder zodat je met een gerust hart lenzenvloeistof kunt gebruiken!

borax-giftig

Wat is Borax?

Het is een natuurproduct. Het is een mineraal dat gewonnen wordt uit de grond, vooral in vulkanische gebieden komt het veel voor. Net als zout eigenlijk. In de natuur komt het voor als wit/blauwige brokken en als je het koopt is het een soort kristalpoeder dat ook op zout lijkt.

Waar wordt Borax voor gebruikt?

Het wordt gebruikt voor het maken van slijm omdat het als verdikker werkt. Maar het zit ook in wasmiddel en andere schoonmaakproducten, omdat het een goede reinigende werking heeft en zelfs kalkvorming tegengaat. Ongemerkt heb je waarschijnlijk tientallen producten in huis waarin het verwerkt is.

Is Borax giftig?

Als je er hele grote hoeveelheden van binnenkrijgt dan is het giftig. Maar:
1) Als je slijm maakt, dan krijg je het niet binnen. Tenminste, het is niet de bedoeling dat je slijm eet!
2) Je gebruikt voor het maken van slijm heel weinig en de hoeveelheid waarin het giftige eigenschappen krijgt is minstens 400 keer zoveel. En wist je dat zout en cafeïne bij zulke grote hoeveelheden net zo giftig zijn?

Huidirritatie door Borax?

Waar je wel op moet letten is dat je huidirritatie kunt krijgen als je een hele gevoelige huid hebt. In dat geval kun je het gebruik van Borax beter vermijden. Er staat op onze website ook een recept voor slijm maken zonder Borax. Ook als je wondjes op je handen hebt kun je beter voor dit recept gaan.

Is Borax gevaarlijk?

De conclusie van dit artikel is dat je lenzenvloeistof met borax rustig kunt gebruiken voor het maken van slijm. De hoeveelheid die je nodig hebt is zo klein dat het ongevaarlijk is. Wel is het belangrijk dat je het niet opeet en ook niet inademt. Inademen voorkom je door het direct in water op te lossen. Wij wensen jullie veel plezier met het maken van slijm én het spelen ermee. Zonder zorgen.